Titulní obrázek

Pojistné podvody za rok 2012

5.duben 2013

Za rok 2012 opět přibylo velké množství pojistných podvodů. Plzeňský kraj se ve statistice pojišťovny Slavia zařadil mezi nejpoctivější. Kdo však úplně propadl?

Regionem, v němž se v roce 2012 podařilo odhalit nejvíce pojistných podvodů, je Ostravský kraj. Na druhém místě se v této statistice umístila Praha. Nejméně pojistných podvodů bylo odhalenou v Plzeňském kraji.

Podíváme-li se na podstatu pojistných kauz, podvodníci nejčastěji nahlašují smyšlené škody v rámci povinného ručení a havarijního pojištění. Zdaleka největší procento prokázaných podvodů se týká údajných škod na majetku, hrazených z povinného ručení. Jde téměř o 75% odhalených podvodů pojišťovnou Slavia.

Pojišťovna zaznamenala případ, kdy řidič nahlásil střet na úzké vozovce s pojištěncem Slavia. Šetřením ale bylo prokázáno, že tři hodiny před touto údajnou nehodou sám nahlašující řidič naboural do jiného auta.  Podvodníci by ale měli mít na paměti, že dnes existují počítačové simulace nehod, které podle nabouraných aut snadno identifikují a popíší sled událostí. A že postavit na železniční přejezd třeba Audi A8 a tvrdit, že jako na potvoru právě před přijíždějícím vlakem autu zhasl motor, zkrátka nemůže projít.

Pojištění vozidel: připojištění čelního skla je jedním z nejrozšířenějších připojištění k povinnému ručení nebo k havarijnímu pojištění. Můžete si zvolit připojištění s limitem od 5000 kč až po 50000 Kč. Některé pojišťovny vyžadují spoluúčast, jiné zas pojišťují např. všechna skla na vozidle.

Podle údajů České asociace pojišťoven bylo v roce 2012 v Česku prošetřováno celkem 6143 podezřelých pojistných případů. Rozdíl mezi nárokovaným plněním a prokázanou hodnotou škody – tedy předpokládaný „zisk,“ kteří si chtěli nelegální činností podvodníci „přivydělat,“ činil celkem asi půl miliardy korun.